Citrónová ryža (Nimbu chawal)

Táto ryža je ideálna pre letný piknik. Nimbu chawal je ochutený hlavne citrónom, preto buďte opatrní, aby ste nepresiahli doporučené dávky korenia.
 
350g ryže basmati alebo inej dlhozrnnej ryže
1 pl ghee
½ čl indického kmínu
1 ½ čl semienok čiernej horčice
5 listov karí (ak máte)
1 škoricu (asi 5 cm dlhá)
1 zelené chilli (dobre nasekané)
825 ml vody
2 čl soli
½ čl kurkumy (podľa voľby)
125 ml citrónovej šťavy
2 pl masla
1 citrón nakrájaný na 8 dielov
1 pl petržlenovej vňate
 
Ryžu opláchnite v studenej vode a namočte ju  na 15 – 20 min. Potom ju nechajte scediť na sitku. Medzitým v hrnci  zahrejte na strednom plameni ghee a pridajte kmín, čierne horčičné semená, karí listy a škoricu. Keď horčica a kmín zmenia farbu, pridajte nasekané chilli a potom ryžu..
Za stáleho miešania ryžu pražte  2 – 3 min. Ako náhle zrnká ryže  začínajú byť priesvitné, zalejte ryžu slanou vodou a priveďte do varu. (Keď chcete mať žltú ryžu, pridajte do vody kurkumu). Hrniec prikryte, znížte prívod tepla a varte (bez miešania)  a varte 20 min.
Zdvihnite pokrievku a odstráňte škoricu. Ryžu zalejte citrónovou šťavou a pokvapkajte maslom. Varte ešte 2 -3 min. bez pokrievky. 
Pri podávaní každú porciu ozdobte kúskom citróna a petržlenovou vňaťou.
 
Príprava a doba varenia : 30 min.