Dál so zeleninou /Dál Tarkari/

200g mungo dálu alebo lúpaného zeleného hrachu,
1,9 l vody
2 – 3 čl soli (himalayska)
2 bobkové listy
1 zvitok škoricovej kôry (7,5 cm)
1 čl kurkumy
275g zeleniny, umytej a nakrájanej na kúsky 
1 pl masla 
1 pl ghee
1 ½ l rímskej rasce
2 drvené, sušené chilli
1 čl strúhaného čerstvého zázvoru
¼ čl asafoetidy
1pl nasekaných čerstvých  koriandrových listov
2 umyté citróny, každý nakrájaný na 8 dielov
 
Dál umyte a nechajte odkvapkať. Vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, soľ, bobkový list, škoricu a všetko priveďte do varu. Do vriacej vody pridajte dál.
Keď voda začne znova vrieť, čiastočne prikryte hrniec a prívod tepla znížte na minimum a varte asi 20 min., alebo do tej doby, než je dál dosť mäkký. Odstráňte všetku penu, ktorá sa hromadí na povrchu. Potom pridajte kurkumu a maslo. Pridajte nakrájanú zeleninu, zakryte pokrievkou  a pokračujte vo varení, pokiaľ zelenina nie je mäkká a dál úplne rozvarený. Medzi tým si pripravujte korenie.
V malej panvici rozohrejte ghee a pridajte kmín a rozdrvené chilli. Zamiešajte! Keď rasca stmavne, pridajte strúhaný zázvor a asafoetidu  a smažte niekoľko sekúnd.  Potom všetko korenie naraz nalejte do dálu. Prikryte hrniec a nechajte variť ešte 4 -5 min.
Tento dál podávajte teplý k ľahkému obedu s ryžou, zeleninou a nejakým chlebom, ozdobený čerstvými sekanými bylinkami a kúskom citróna.