Mungo dál s paradajkami (Tamatar mung dal)

200 g mungo dálu

1,9 l vody

3 bobkové listy

1 pl masla

2 ½ čl soli

2 pl ghee

1 čl horčičných semienok

1 čl indického kmínu

2 rozdrvené sušené chilli

2 čl zázvoru

¼ čl asafoetidy

1 čl kurkumy

5 paradajok  (umytých a nakrájaných na kúsky)

2 pl citrónovej šťavy

1 pl nakrájaných čerstvých koriandrových listov (alebo petržlenových)

 

Preberieme dál a neumytý nasypeme do hrnca. Za stáleho miešania pražte dál na sucho 4 -5 min., pokiaľ väčšina strukoviny nezíska svetlo hnedú farbu. Teraz dál presypte do kovového sita. Pod tečúcou vodou ho opláchnite a nasypte späť do hrnca. Pridajte vodu, bobkový list, maslo a soľ a priveďte do varu. Zakryte a na miernom ohni vrte asi 30 min.

Keď sa dál začína rozvárať,  rozohrejte si v malej panvičke ghee a vhoďte horčičné semená. Zakryte! A stiahnite na nižšiu teplotu. Keď prestane praskanie semienok, v rýchlom slede pridajte kmín, chilli, zázvor asafoetidu a kurkumu. Asi po dvadsiatich sekundách pridajte nakrájané paradajky a minútu až dve ich obracajte vareškou. Potom dajte paradajky s korením do polievky, zakryte a znova povarte, pokiaľ sa dál úplne nerozvarí. Nakoniec pridajte citrónovú  šťavu a korindrové listy a dobre premiešajte.

Podávajte teplé s akoukoľvek ryžou alebo indickým chlebom.